
Araba tekerleğini değiştirmek ne yazık ki zorla öğrenilmesi gereken şeylerden bir tanesidir, er ya da geç bir nedenden dolayı bir lastik delinecek ve biz de kenara çekmek, kollarımızı sıvamak ve araba lastiğini değiştirmek zorunda kalacağız.
Korkmayın, hayal ettiğiniz kadar zor bir işlem değil, aslında hiç bir zorluğu yok, tekerleğin kendisi çok ağır değil ve arabada değiştirmemiz gereken her şey mevcut en azla biraz kirlenebilirsiniz o kadar.
Bu küçük rahatsızlıktan bile kaçınmak istiyorsanız eğer, arabadaki stepnenin yanına bir çift eldiven koyabilirsiniz, böylece kirlenmeden de değiştirebilme imkanınız var.
Bir lastiğin nasıl değiştirileceğini görelim
1) Öncelikle arabayı düz, sabit bir zemine koymalıyız, acil bir durum varsa yol kenarındaki dinlenme alanları iyidir, yoksa uygun bir alana ulaşmaya çalışın.
Açıkçası, arabayı trafikten uzağa park edin ve dört oku (aslında acil durum göstergeleri olarak adlandırılır) etkinleştirin ve üçgeni arabamızdan yaklaşık 150 m geriye yerleştirin.
2) El frenini çekiyoruz ve birinci veya geri vitesi takıyoruz ve tekerleklerin önüne ve arkasına tuğla veya az ya da çok büyük bir taş gibi bir nesne yerleştiriyoruz, tabiri caizse bu, bir nedenden dolayı arabanın bundan kaçınmasını sağlıyor ” evet kendi başına bir felakete neden olabilir.
3) Arabanın bagajından stepne ve krikoyu çıkarın, krikoyu değiştirilecek lastiğin yanındaki uygun yuvaya yerleştirin, ayrıntılı olarak inceleyecek olursak;
Bazı arabalarda “yan etekler” vardır, yani yan kapıların altına yanal olarak yerleştirilmiş uzun plastik bir parçadır, krikoyu yan eteklerin altına değil, çerçevenin metalinin altına çok iyi yerleştirmeye özen gösterelim yoksa arabayı yükseltmek için çalıştırmaya başlar başlamaz kırabilirsiniz
genellikle krikonun yerleştirileceği alanda küçük bir girinti veya her durumda bir işaret vardır, onu bulalım ve oraya yerleştirelim.
Biraz daha eski bir arabanız varsa, çerçevenin bu işlev için özel olarak düzleştirilmiş metal kısmını ararız, emin değilseniz, Google’da arabanızın modelini ve ardından kriko kelimesini, yazarsanız nasıl yapacağınızı hemen bulacaksınız.
4) Krikoyu arabayı yerden biraz ama tamamen kaldıracak kadar çalıştırıyoruz, poyra kapağını çıkarıyoruz ve somunları saat yönünün tersine gevşetiyoruz, tamamen değil biraz gevşetiyoruz. Kauçuğun zeminle temas etmesine izin verin, böylece somunlar yerine döndürmekten kurtulursunuz.
5) Somunları kollarınızın gücüyle gevşetemiyorsanız, kaldıraç için bir şey kullanabilirsiniz, ıssız bir yerdeyseniz, ihtiyacınız olduğunda ayaklarınızı veya vücut ağırlığınızı kullanmaya çalışın.
6) Arabayı yerden kaldırmak için kriko kolunu tekerleği yerinden çıkaracak ve yükselene kadar döndürmeye başlıyoruz. Bunun için daha önce gevşettiğimiz tüm somunları sökerek bitiriyoruz.
7) Şimdi geriye doğru ilerleyin, stepneyi göbeğe (yani patlamış lastiği çıkardığınız yere) sokun ve somunları tekrar takın.
8) Arabayı tekrar yere indirelim ve yapabilene kadar somunları sıkalım, krikoyu çıkaralım, her şeyi yerine koyalım, işte bu kadar, artık lastiğinizi değiştirdiniz.
Yedek lastiğin şişirilmiş olup olmadığını periyodik olarak kontrol etmeyi unutmayalım , belki arada bir lastik değişimi ile pratik yaparız, böylece ihtiyaç duyulduğunda yapmaya hazır oluruz. Uzun yollara çıkarken, her zaman için öncelikli kontrollerinizden bir tanesi lastikleriniz olmalıdır, krikonuz, yol malzemeleriniz, sağlık malzemeleriniz yangın tüpleri ve türevleri ve yedek lastiğiniz mutlaka bulunmalı.
Düşüncelerinizi yorumda bizlere aktararak içeriğimize katkı sağlayabilirsiniz.