0 0
Okuma Süresü:4 Dakika, 49 Saniye

Ela gözler, kahverengi ve yeşil olmak üzere iki rengin karışımı ile ortaya çıkmaktadır, Yeşil gözlerde hiç kahverengi bulunmamaktadır. Ela gözler diğer göz enginden daha açık veya daha koyu olabilmektedir. ancak içlerinde her zaman yeşil bir ipucu bulunabilmektedir, gelin birlikte, ela ve yeşil gözler arasındaki farkları inceleyelim.

Ela ve yeşil göz arasındaki fark nedir? Ela gözler çok renklidir, ancak her zaman biraz yeşile sahiptirler. Renk genellikle göz bebeğinin çevresinden başlar ve dışa doğru kahverengi veya altın rengi dalgalar halinde yayılır. Yeşil gözler normalde tutarlı bir düz renktir.

Yeşil gözler, güneş üzerlerine parıldadığında çimen veya yaprak gibi görünür. Ayrıca, ela gözlerde görülmeyen yoğun bir parlaklık verirler çünkü ela, parlaklığını bir dereceye kadar matlaştıran bir miktar kahverengiye sahiptir. Göz bebeğinin etrafındaki tüm alanı oluşturmak için genellikle her iki rengin daha fazla beneği ve beneği olduğundan, birinin irisine bakarak ela veya yeşil göz rengine sahip olup olmadığını anlamak daha kolaydır.

Ela gözlerin, gözbebeğinin yanında, irisin dışında yeşille çevrili kahverengi bir tonu vardır. Bu, baştan sona yalnızca bir renge sahip olan ve mavi veya altın yerine genel bir sarı tonu olan yeşil ile tezat oluşturur. Yan yana bakıldığında ikisini ayırt etmek yeterince kolaydır!

Yeşil Gözler ve Arkasındaki Bilim

Yeşil ve mavi pigmentlere sahip hayvanlar, hayvanlar aleminde nadirdir. Tavus kuşları, yılanlar, cennet kuşları, papağan balığı veya cerrah balığı gibi bazı balıklar, tek bir pigment lekesine sahip olmadan göz kamaştırıcı mavi ve yeşil tonlarına sahiptir!

Bu yaratıklar, çok canlı olarak algıladığımız bu renkleri yaratmak için Rayleigh saçılmasına güvenirler. Farklı dalga boylarını karıştırarak mor/mavi-msi veya turuncu/sarı-ish gibi görünen çeşitli kombinasyonlar oluşturarak renk sapması adı verilen optik bir yanılsama kullanan insanlardan farklı olarak; sadece iki spektral türü olan hayvanlar bu özelliğe ihtiyaç duymazlar çünkü gözleri, su damlacıkları tarafından dağılan gökkuşaklarına benzer şekilde hareket eden fotonik kristaller olarak bilinen yapılar aracılığıyla ışığı herhangi bir renge dağıtabilir.

İnsan gözündeki iris, ışığın nasıl dağıldığına bağlı olarak renk değiştirebilir. Stroma molekülleri ile etkileşime girdiğinde, mavi ışık diğer beyaz ışık renklerinden daha fazla saçılır ve tavus kuşu tüylerinde görülen bazı gölgeler gibi mavinin daha koyu bir tonu veya hatta yeşilimsi-mavi gibi görünür.

Güneş ışığı çıplak gözle beyaz görünmesine rağmen, aslında güneş ışığı ve kornea arasındaki etkileşimlerin yarattığı birçok farklı renkten oluşur – özellikle gündüz saatlerinde bulutlarla dolu parlak bir gökyüzü gibi bir şeye baktığınızda, bu iki nedene neden olur. görüntüler: biri tüm renklerin temas ettiği (orijinal görüntü), diğeri ise yalnızca 550 nm’den kısa dalga boylarının melanin pigmenti ile etkileşimi nedeniyle retinamızdan yansıyabildiği.

Doğduğumuz göz rengi sadece yapısal değildir. Yeşil gözlü insanlar, mavi gözlü insanlardan biraz daha fazla melanine sahiptir ve gözlerindeki doğal renk tonuyla birlikte daha yüksek düzeyde pigment nedeniyle iris yeşil görünür. Kahverengi gözlü bireyler için içerebilecekleri mavi tonları tamamen bloke edebilecek kadar melanin vardır; yani eğer bu pigmentin azsa, o zaman belki de gözünde bir sorun yoktur!

Bir kişinin gözündeki melanin türüne ve miktarına bağlı olarak yeşilin farklı tonları. Ne kadar kahverengi olursa (ela gibi), renkleri ayırt etmek o kadar zor olabilir, bu da bazı yeşillerin diğerlerinden daha açık veya daha koyu görünmesine neden olur.

Ela Gözlerin Arkasındaki Bilim

Ela gözler aynı anda hem kahverengi hem de yeşildir. Göz bebeklerinin çevresinde daha yüksek bir melanin konsantrasyonu vardır, bu da ela göz renginin deniz salyangozu veya açık gök mavisi gibi diğer mavi tonlarından daha koyu veya sarımsı-kahverengi görünmesini sağlar.

1) Ela gözler diğer renklerin çoğundan farklıdır çünkü tek ton değildirler; bunun yerine, bu olağandışı tonu oluşturan iki renk vardır: herhangi bir çevre ortamına mükemmel uyum sağlamak için yeşil tonların üst üste bindirildiği kahverengi/altın rengi.

2) İrisinizdeki toplam melanin miktarı, “kahverengi” yerine “yeşil” kısmı ne kadar göreceğinizi belirler. Daha koyu alanlar çoğunlukla kahverengi görünürken, daha açık alanlar neredeyse tamamı olabilir.

Bir kişinin gözleri ela olduğunda, genellikle bulunduğu ortamın rengiyle birlikte kahverengi veya yeşil tonlardaki değişiklikleri görmek mümkündür. Çevrenizdeki ışık miktarı ve etrafınızdaki renkler, bu gölgelerin ne kadar koyu veya canlı görüneceğini değiştirebilir. Bunu, bir göz ile diğeri arasında çok fazla fark olmadığında bile fark edebilirsiniz; sırf tam olarak aynı olmadıkları için ikisinin de her zaman aynı tonda olduğu anlamına gelmez!

Ela gözler göründüğünden çok daha karmaşıktır. Farklı aydınlatmalarda renk değiştirirler ve çevre bile önemlidir! Örneğin, ela gözler, parlak yeşiller veya kahverenginin diğer tonlarının etrafındaysa baskın gölge gibi görünen kahverengilerle çevrelendiğinde genellikle yeşil bir renk tonu olarak ortaya çıkabilir.

İnsan gözüne baktığımızda, yeşil mi yoksa kahverengi mi olduğunu söylemek genellikle zordur. Bunun nedeni, etrafımızda ışık olduğunda ve karanlık ortamlarda daha az ışık olduğunda gözlerimizde meydana gelen kromatik adaptasyon adı verilen bir fenomen olabilir.

Gerçekte değişen şey, irisin kendisini fiziksel olarak değiştirmek yerine retinanızda gördüğünüz renktir!

Göz Renginizi Nasıl Belirlersiniz?

Gerçek göz renginizi bilmek istiyorsanız, aşağıdaki tekniği deneyin: Gözlerinizin önündeki veya etrafındaki tüm nesneleri kaldırın ve beyaz bir arka plana karşı durun. Doğal ışık kullanıyorsanız, gündüz ise dışarıdaki ağaçlar gibi nesnelerden yansıyan renk tonlarındaki değişimleri izleyin.

Yapay ışıklara güvenilemez, bu nedenle renkleri tek başına test ederken bunlardan kaçının; Yapay ışıkları yalnızca farklı kaynaklardan alınan ve benzer sonuçlar veren diğer testlerle birlikte kullanın.

Çevredeki alanlar arasında çok fazla farklılık olmaması da önemlidir, çünkü bu, ışıklandırmanın cilt tonu üzerindeki etkileri nedeniyle bir alanın ne kadar yansıtıcı görünebileceğini etkiler (yani, daha sarı tonlu insanlar genellikle yeşilimsi yansımalar görür). Gündüz saatlerinde açık bir pencereden uzağa bakarken hareketsiz durun

Ela gözler, göz bebeğine yakın bir renkle yeşil, kahverengi ve altın tonlarının bir kombinasyonuna sahiptir. Dahası, bu farklı renklerin irisinizde birbirine yakın olması, belirli giysiler veya makyaj yaptığınızda onları tamamen ayrı iki renkmiş gibi gösterebilir.

Bu, parlak renkler giymekten hoşlanan insanlar için ilginç bir ikilem teşkil ediyor çünkü ela göz rengi, giydiği kıyafete bağlı olarak çok belirgin olmayabilir.

Düşüncelerinizi ve bilgi birikimlerinizi bizler ile paylaşabilir, konumuza katkı sağlayabilirsiniz, düşüncelerinizi önemsiyor ve tartışmaya açıyoruz, her zaman için bilginin paylaşarak güzelleşeceğini bilmeniz gerekmektedir.

Mutlu
Mutlu
0 %
Sad
Üzgün
0 %
Excited
Heyecanlı
0 %
Sleepy
Uykulu
0 %
Angry
Sinirli
0 %
Surprise
Sürpriz
0 %

Ortalama puanı

5 Yıldız
0%
4 Yıldız
0%
3 Yıldız
0%
2 Yıldız
0%
1 Yıldız
0%

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir