0 0
Okuma Süresü:2 Dakika, 35 Saniye

Renklerin Yaşam boyunca, hemen hemen her şeyi özellikle de iç mekanı tasarlanırken, tasarladığımız belirli bir yapı ve şablon olmalıdır. Odayı nasıl bir görünüme kazandıracağımız, neye benzeyeceğine ve sizin kendinizi nasıl hissedeceğinize dair yönergeler, malzeme şekil ve renk kararlarımız çok itici bir güç olarak bilinmektedir. Genel olarak duygularımız ile algıladığımız her şey, Koku olsun, görme olsun, gürültü, mekan hakkında ki zihinimizde bir izlenim yaşayacak olan etkendir.

Gelin birlikte, renkler hakkında bir yazı hazırlayalım diye düşündük ve renkler ile ilgili bir kaç ipucu vermek adına yazımıza başlayacağız. Genel olarak bir alana hızlı bir şekilde bakma şansımız olduğunda bir odanın havasını anında verebilen tek unsurdur renkler, sakin kişilerin piskolojisiyle, ruh hali ve duyguları ile büyük bir bağlantıya sahiptirler.Örneğin bir odaya girdiğiniz zaman farkında olsanız da olmasanız da o duyguyu ve odanın atmosferini ya da ona karşı nasıl hissettiğinizi anında kavrayabiliyorsunuz, girdiğiniz anda, mutlu oluyor musunuz? ya da üzülüyor musunuz, sizi heyecanlandırıyor mu ya da sakinleştiriyor mu. bütün bu düşünceler tamamen renklerin baskın etkileri olabilmektedir.

Hayata karşı, neler hissediyoruz, daha yaşanabilir kılmak için neler yapabiliyoruz bunları tahmin edebilmek ya da daha isteyerek bir yaşam sürmek için renk piskolojisini anlamak gerekmektedir, gelin birlikte 4 tane renk hakkında bir inceleme yapalım.

Mavi – Huzur ve Güvenilirlik

Mavi rengini nerede görsem, Edip Cansever’in günlerden’inden bir kesit gelir aklıma “Mavi Huydur Bende” Mavi o kadar evrensel bir renktir ki bir çok insan onu sever ve gerçek anlamda benimserler. Açık mavi genellikle sakinleştirici ve rahatlatıcı bir hava verir. Bu nedenle huzurun rengidir. Daha koyu maviler genellikle , Bilindik markalarda kullanılmaktadır. Örneğin: Facebook, Ford vs. Sadakatı temsil eder güvenilirliği veren bir renktir. Mavinin kullanılan hangi tonu olursa olsun bir çok araştırma bir iç mekandaki mavi rengin konsantrasyonu arttırabileceği düşünceleri ve güveni canlandırıp bir insanı hep birlikte daha üretken hale getirebileceği yolunda tezler hazırlayanlarda olmuştur ve bunu gerçek anlamda göstermiştir.

Yeşil – Tazelik ve Refah

Yeşil Rengi, piskolojik olarak dengenin büyümenin ve yeni başlangıçların sembolü olarak bilinmektedir. Bir iç mekanda yeşil bitkilere sahip olmaktan alanın çok daha taze hissedilebileceği açık olarak bilinmektedir. Refahla olan ilişki buradan gelmektedir. Çünkü yeşil renkler doğa olarak yaşam büyüme ve beslenmeyi iaşret etmektedir. Genel anlamda belirli bir alanı daha taze ve daha uyumlu hale getirebilmektedir. bu da dengeli bir duygu anlamı taşımaktadır. Yeşil rengi kıyafetlerde evlerde iç mekan ve dış mekanda oldukça sık kullanılmaktadır Doğayı temsil eder.

Kırmızı – Saldırganlık ve Sevgi

Kırmızı rengi genel olarak baktığımız da enerji, tutku ve aksiyon ile ilişkilendirilmektedir. Cesur karakteri sebebiyle bir çok kültürde cesaret ve gücün sembolü Kırmızı rengidir. Mavi çizim gibi yaratıcı görevlere daha iyi konsantre olmanızı sağlarken kırmızı matematik, sayılar ve tekrarlama gibi odaklı görevler de ve işlerde, konsantrasyonumuza yardımcı olabilmektedir Bir çoğu kırmızı renginin bir duvr rengi olarak kullanılmayacak kadar bunaltıcı olduğu düşünülebilmektedir ancak daha koyu bir kırmızı tonu bir iç mekanın şık ve lüks görünmesini sağlayabilir. Saldırganlıkta ilk aklımıza gelen benim gibi Boğa’ların ispanyada kırmızı pelerinlere koşmasından gelebilmesidir

Sarı – Neşe Aşırı Uyarılma

Sarı neşeli ve eğlenceli bir renktir çok parlak bir renk olduğu için mutlu bir ruh halini sizlere yansıtmaktadır, Sarı rengi genellikle yüksek hayal gücü ile uyaran, aydınlanma ve mutlu anlar anılar ile ilişkilendirilmektedir bu sebeple pozitifliğin rengi olarak bilinmektedir.

Mutlu
Mutlu
0 %
Sad
Üzgün
0 %
Excited
Heyecanlı
0 %
Sleepy
Uykulu
0 %
Angry
Sinirli
0 %
Surprise
Sürpriz
0 %

Ortalama puanı

5 Yıldız
0%
4 Yıldız
0%
3 Yıldız
0%
2 Yıldız
0%
1 Yıldız
0%

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir