
Uyku hayatımız da en önemli yere sahiptir. Günümüz de teknolojinin gerçekleştirdiği tüm ilerlemelere rağmen, konu uyurken hapşırmak mümkün müdür sorusuna geldiği zaman, araştırmacılar, durup düşünüyor.
Üzerine gidildiği zaman konunun, yüzlerce çalışma ve katılımcı ile incelendikten sonra bile bunu hiç gözlemlemediklerini kabul edebiliyorlar, Ama bunu kendi gözleri ile görmemiş olmaları, bunun olmadığı anlamına mı geliyor ?
Neden Hapşırırız?
Hapşırma olgusunu açıklamak için üç ana neden vardır:
- Yabancı parçacıklar, burun geçişinin mukoza zarlarına doğru yol alır. Bunu yapmak için, önce tüm burun kıllarınızı almaları gerekir. Bir dahaki sefere burun kıllarınızı kestiğiniz de durun ve hapşırmalarınızın çoğunu engellediğini fark edebilirsiniz.
- Yüzünüzdeki sinir uçlarını yeterince tahriş ederseniz (kaş cımbızı bunu yapabilir ve ağzınızın çatısını gıdıklayabilir), aynı zamanda nazal siniri de uyarır ve bu sonuca yol açar.
- Fotik hapşırma refleksi: Parlak ışığa, özellikle güneş ışığına maruz kalmak, belirli bir gene sahip kişilerde bir yanıtı tetikleyebilir.
Uyurken Hapşırabilir miyiz?
Bu konuda bir çok araştırmacının, yaptığı araştırmaları incelediğimiz de, sonuç Hayır olarak yanıtlayabiliriz, Teori, bunu yataktayken yapabileceğimizdir, Ancak bedenlerimiz bu biyolojik tepkinin gerçekleşmesi için kısa bir süre uyanır. Bildiğimiz kadarı ile bilinçsizken bunu yapmak mümkün değildir.
Beyin Hapşırmayı Nasıl Bastırır?
Uyuyan bir kişinin hapşırdığını neden asla gözlemleyemeyeceğinize dair bir teori, beynimizin uyku sırasında kapanma şekliyle ilgilidir. Bu, rüya görmenin gerçekleştiği uyku döngümüzün aşaması olan REM uykusuna hazırlanırken olur. Göz kürelerinin göz kapaklarınızın altında hızlı fırladığı “hızlı göz hareketi” ile karakterizedir.
Bu beyin kapanması, REM sırasında rüyalarımızı gerçekleştirmemizi engellediği için çok önemli bir hayatta kalma mekanizmasıdır.
Aynı zamanda bir hayatta kalma mekanizması. Vücudumuzun dış uyaranlara daha az tepki vermesini sağlayarak, uykunun derin aşamalarına ulaşabileceğimizden emin olabiliriz. Yine de, örnek verecek olursak; duman kokusu veya yüksek ses gibi dış tetikleyiciler yeterince tehdit ediciyse, yine de uyanacağız.
Neden hapşıramıyorum?
İronik olarak, insanlar dürtüyü en güçlü hissettiklerinde bununla mücadele edebilirler. Çoğu zaman bir soğuk algınlığı veya grip virüsü hapşırmayı bastırabilir, bu da kişi kaçtığında onu çok daha tatmin edici hale getirir. Diğer nedenler, OKB ile bağlantılı olabileceği gibi, onu fazla düşünmekle de bağlantılı olabilir.
Uyku evreleri gece hapşırmalarında rol oynar mı?
Dolaylı olarak, evet. Örneğin, uykunun erken evrelerinde henüz derin bir şekilde dinlenmiyorsunuz. Bu nedenle en ufak bir uyaran bile sizi uyandırabilir. Havada evcil hayvan tüyü, polen veya hapşırmayı tetikleyebilecek başka bir şey varsa, vücudunuzun buna tepki verme olasılığı daha yüksektir.
Ancak daha derin aşamalara geçtikçe dış dünyaya olan tepkilerimiz daha az belirgin hale gelir. Örneğin, sürüklenirken biri elimize dokunursa, uyanmamız, o kişinin REM sırasında veya uyku döngüsünün başka bir derin aşamasında bize dokunmasından daha olasıdır.
Bundan, hafif uykunun erken evresinde hapşırarak uyanmanın, derin uykunun sonraki evresinden daha olası olduğu sonucuna varıyoruz.
Sonuç Olarak;
Yüzde 100 kesin kanıt olmasa da, uyurken hapşırmaya başlamanın mümkün olmadığını tahmin edebiliyoruz. Uyuyormuş gibi görünen birinin hapşırdığını görürseniz, uyumadığına bahse girebilirsiniz.
Peki sizlerin düşüncesi nedir? Uyurken hapşırdığını gördüğünüz bir yakınınız var mı? ve tam derin uykudayken mi oldu ? Yorum kısmında bizlerle deneyim ve fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.